Negativiteit verdrijft senioren van sociale netwerken

 

Omgangsvormen op sociale media belangrijk voor senioren

De omgangsvormen op de sociale media laten te wensen over. Voor veel ouderen reden om te stoppen met deze netwerken.

Maar liefst 82 procent van alle Nederlanders, jong én oud, wil betere omgangsvormen op sociale media. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. SeniorWeb ziet dat ouderen zelfs stoppen met het gebruik ervan als er te veel negativiteit heerst.

Afhaken

90 procent van de leden van de leden van SeniorWeb gebruiken enthousiast sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp. Wel zijn ouderen kritisch: als het ze niet meer bevalt, haken ze af. Uit eerder onderzoek van SeniorWeb blijkt dat vier op de tien ouderen op een gegeven moment zijn gestopt met het gebruik van een of meerdere sociale media. De belangrijkste redenen om af te haken (naast dat men er gewoon te weinig gebruik van maakte) waren: privacy, negatieve nieuwsberichten (bijvoorbeeld over datalekken) en negativiteit door andere gebruikers op het medium. Maar liefst één op de vijf ouderen gaf te veel negativiteit op als reden om te stoppen.

Samen Sociaal Online

Netwerk Mediawijsheid kiest elk jaar een ander thema voor de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar is dat ‘Samen Sociaal Online’. Een relevant thema, zo vinden veel deelnemers aan het onderzoek van het netwerk. En dat vindt ook SeniorWeb. Want sociale media kunnen juist voor ouderen een verrijking van hun leven zijn en eenzaamheid verminderen. Via sociale media kun je op een makkelijke en leuke manier contact houden met familie en vrienden die ver weg of in het buitenland wonen. En ook voor mensen die minder mobiel zijn is het een uitkomst.

Het zou dan ook te betreuren zijn als veel ouderen met sociale media stoppen, omdat zij dit geen fijne omgeving (meer) vinden. Het gedrag van de gebruikers ligt aan de basis van een prettige sociale omgeving. SeniorWeb besteedt daarom al langer aandacht aan netiquette, de ongeschreven richtlijnen en gedragsregels voor het gebruik van internet. In het kader van de Week van de Mediawijsheid, dit jaar van 5 tot en 12 november, is er weer extra aandacht voor.