Foto’s beheren en bewerken (iPhone)
De app Foto’s is de standaardapp voor uw foto’s op de iPhone. Leer in deze cursus de foto’s opslaan, ordenen en bewerken. Na de cursus weet u ook hoe u de mooiste foto’s deelt met anderen.
App Camera
Hoewel deze cursus ingaat op het beheren en bewerken van foto’s op de iPhone, geven wij eerst wat achtergrondinformatie over de app waarmee de foto’s worden gemaakt: Camera.
De iPhone beschikt over twee camera’s. Er zit er een aan de achterkant en een aan de voorkant van de telefoon. Beide camera’s zijn te bedienen met de app Camera. Via deze app stelt u in welke camera u gebruikt (voor of achter), wat voor soort foto of video u maakt en of u de flits gebruikt. Vervolgens maakt u de foto- of video-opname met de app.
Hieronder leggen wij een paar onderdelen van het fotograferen uit, maar in de rest van de cursus laten we de app Camera met rust. We focussen ons op de app Foto’s. Dit is de app om gemaakte foto’s in te beheren en bewerken.
Foto maken
Maak als volgt een foto met de iPhone:
- Open de app Camera.
- Controleer of de camera-app op de fotostand staat. De geselecteerde stand is onderin in het geel weergegeven. Wissel eventueel van stand door over de opties naar links of rechts te vegen.
- Tik op de witte sluiterknop om de foto te maken.
De foto wordt in de app Foto’s opgeslagen.
Selfie maken
In de app Camera is standaard de camera aan de achterkant van de iPhone geselecteerd. Voor het maken van een selfie (een foto van uzelf) is het handiger om de camera aan de voorkant te gebruiken. Deze camera zit boven het beeldscherm.
- Open de app Camera.
- Tik op het pictogram van een camera met pijlen.
- Tik op de witte sluiterknop om de foto te maken.
Opeenvolgende serie foto’s maken
Met de zogeheten Burst-modus wordt een hele reeks foto’s kort na elkaar gemaakt. Uit deze serie foto’s kiest u dan de mooiste. Gebruik de Burst-modus door de witte sluiterknop in te drukken en ingedrukt te houden. Totdat u de knop loslaat worden er foto’s gemaakt. Deze worden allemaal op de telefoon opgeslagen (en nemen opslagruimte in beslag). In het onderdeel 17 ‘Foto’s verwijderen’ leggen we uit hoe u de mooiste foto kiest en de rest verwijdert.
Bewegende foto maken
Op de iPhone komen foto’s tot leven met de functie Live Photo. Het maken van een Live Photo werkt op dezelfde manier als een gewone foto. Maar drukt u op een Live Photo, dan ziet u drie seconden bewegende beelden in plaats van een statisch beeld. Deze functie is beschikbaar op de iPhone 6S en nieuwer en staat standaard ingeschakeld. Vanaf onderdeel 33 ‘Live Photo bekijken’ gaan we verder op deze functie in. Hierbij bespreken we ook hoe Live Photo wordt uitgeschakeld.
App Foto’s
Foto’s die met de iPhone zijn gemaakt, zijn allemaal terug te vinden in de app Foto’s. En hebt u ook andere Apple-apparaten (denk aan een iPad of Mac), dan is het ook mogelijk de foto’s te zien die op de andere apparaten staan. Dit behandelen we verderop in de cursus.
Open de app door te tikken op Foto’s .
Verloop van de cursus
Om alle mogelijkheden van de app goed uit te leggen, gaan wij eerst in op de tabbladen in de app: Foto’s, Voor jou, Albums en Zoek. Vervolgens gaan we verder met het beheren en bewerken van foto’s. Tot slot leert u in het laatste hoofdstuk van deze cursus hoe Live Photo werkt.
Back-up
Finder/iTunes
Apple gebruikte jarenlang het programma iTunes voor het maken van back-ups van een iPhone via de computer. Met de komst van het besturingssysteem macOS 10.15 Catalina heeft het programma plaatsgemaakt voor drie andere apps. De back-upfunctie van iTunes is voortaan terug te vinden in Finder. Op een Windows-computer of een Mac met macOS 10.14 Mojave of lager werkt iTunes nog wel. Gebruikt u Finder of iTunes voor het maken van een back-up, dan zet u een kopie van de foto’s op uw computer. Daarvoor verbindt u de iPhone via een USB-kabel met de computer. Het programma maakt van het gehele apparaat een back-up.
In de rest van deze cursus gaan we in op iCloud. Wilt u dit niet gebruiken, lees dan de volgende artikelen voor een back-up van de foto’s:
- Foto’s overzetten van iPad naar Windows-computer
- iPad/iPhone via iTunes synchroniseren (macOS 10.14 Mojave of lager)
- Bestanden uitwisselen tussen iPhone en Mac (mac OS 10.15 Catalina)
iCloud
Apple stuurt iPhone-bezitters aan op het gebruik van iCloud. Het is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Deze dienst zorgt namelijk voor een gemakkelijke en automatische back-up van onder andere foto’s. Als de functie iCloud aanstaat, wordt de informatie van de iPhone automatisch online opgeslagen. U hoeft dan niet zelf te denken aan het maken van de back-up.
Opslagruimte
Apple biedt 5 GB gratis opslagruimte. Als u veel foto’s, video’s en andere informatie op het apparaat hebt staan, zit de beschikbare opslagruimte snel vol. U kunt de opslagruimte van iCloud uitbreiden. Voor 50 GB iCloud-opslag betaalt u 99 cent, voor 200 GB 2,99 euro en 2 TB kost 9,99 euro per maand.
Mogelijkheden
Voor foto’s zijn er een paar verschillende mogelijkheden binnen iCloud. Apple biedt voor het goed bewaren van foto’s de diensten ‘iCloud-foto’s’, ‘Mijn fotostream’ en ‘Gedeelde albums’. In de onderdelen 5, 6, en 7 bespreken we deze mogelijkheden. Wilt u geen gebruikmaken van iCloud, sla dan onderdeel 4 t/m 7 over.
iCloud instellen
Veel iPhone-gebruikers hebben iCloud al ingesteld bij het in gebruik nemen van het apparaat. U gebruikt het bijvoorbeeld ook om apps uit de App Store te downloaden. Bent u er niet zeker van of u een iCloud-account hebt, controleer dat dan als volgt:
- Tik op de app Instellingen.
- Als u staat ingelogd bij iCloud staat hier bovenaan het scherm uw gebruikersnaam.
Hebt u al een iCloud-account, sla dit onderdeel dan over. Maak anders nu een iCloud-account aan zoals we hieronder omschrijven.
iCloud-account aanmaken
Maak als volgt een iCloud-account aan:
- Tik op Instellingen.
- Tik op Log in op je iPhone.
- Tik op Heb je nog geen Apple ID of ben je deze vergeten?.
- Tik op Maak Apple ID aan.
- Typ uw voornaam.
- Tik in het veld achter ‘Achternaam’ en typ uw achternaam.
- Tik op de datum achter ‘Geboortedatum’ en selecteer uw geboortedatum. Dit doet u door uw vinger naar boven of onder te bewegen over de dag, de maand en het jaartal.
- Tik op Verder.
- Typ uw e-mailadres, tik eventueel op het schuifje achter ‘Apple nieuws en aankondigen’ om geen mail te ontvangen en tik weer op Verder.
- Maak nu een wachtwoord aan. Typ het wachtwoord twee keer in. Achter ‘Wachtwoord’ en achter ‘Bevestig’. Zorg dat dit een veilig en goed te onthouden wachtwoord is met minimaal 8 tekens, een cijfer, een hoofdletter en een kleine letter.
- Tik op Verder.
- Tik op telefoonnummer en typ uw telefoonnummer.
- Tik voor ‘Sms’ of ‘Gesproken oproep’, afhankelijk van de manier waarop u in de toekomst een code wilt ontvangen.
- Tik op Verder.
- Op uw telefoon ontvangt u een code.
- Bekijk de code en vul deze in op de iPhone.
- Tik op Akkoord om de voorwaarden te accepteren.
- Tik nogmaals op Akkoord.
- Voer eventueel de toegangscode van de iPhone in.
Verificatie
Het iCloud-account is aangemaakt en u bent nu ingelogd. Alleen moet het e-mailadres nog geverifieerd (bevestigds) worden.
- Tik op Verifeer e-mailadres.
- Apple stuurt nu een e-mail naar uw e-mailadres.
- Open de e-mail van Apple.
- In de e-mail staat een code. Voer deze code in op de iPhone.
- Tik op OK.
Het iCloud-account is aangemaakt en klaar voor gebruik.
iCloud-foto’s
Met iCloud-foto’s hebt u overal en altijd toegang tot uw gehele fotocollectie. Alle foto’s staan namelijk online opgeslagen in iCloud. Op alle Apple-apparaten waarbij u ingelogd staat met uw iCloud-account, hebt u via de app Foto’s toegang tot de fotobibliotheek. Ook zijn alle foto’s uit de bibliotheek te bekijken via de website iCloud.com. Log via elke willekeurige computer op deze website in met uw iCloud-account en klik op Foto’s.
Zodra u verbonden bent met wifi worden nieuwe foto’s van gesynchroniseerd met de iCloud-bibliotheek. Ook wijzigingen en bewerkingen worden automatisch meegenomen op alle apparaten.
iCloud-foto’s inschakelen
- Tik op de app Instellingen.
- Tik bovenin op uw accountnaam.
- Tik op iCloud > Foto’s.
- Tik hier op het schuifje achter ‘iCloud-foto’s’. Het balkje wordt groen.
- Geef nu aan op welke kwaliteit de foto’s op de iPhone zichtbaar moeten zijn. De originele foto’s worden altijd bewaard in iCloud, en om ruimte te creëren op de iPhone kunt u kiezen voor ‘Optimaliseer iPhone-opslag’. Er staat dan een voorbeeld van de foto op de iPhone en pas bij het bewerken of versturen van de foto wordt het origineel gedownload naar de telefoon. Wij kiezen ervoor om de originelen op de iPhone op te slaan omdat we genoeg ruimte hebben. We tikken daarom op Download en bewaar originelen. Zo staan op de iPhone altijd de beste foto’s, ook als er even geen internetverbinding is.
Extra opslag kopen
Zoals we in onderdeel 3 ‘iCloud’ al bespraken biedt Apple 5 GB gratis opslagruimte. Bij het gebruik van iCloud-foto’s zit deze opslagruimte snel vol, dus op den duur zult u waarschijnlijk extra opslagruimte moeten kopen. Dit hoeft echter niet meteen. Overweeg dit pas tegen de tijd dat de opslagruimte bijna vol zit. Apple geeft een waarschuwing als dit het geval is.
- Tik op de app Instellingen.
- Tik op uw accountnaam.
- Tik op iCloud > Beheer opslag.
- Bovenin staat hoeveel opslagruimte nog beschikbaar is. Om extra ruimte te kopen tikt u op Wijzig opslagabonnement.
- Onder ‘Huidig abonnement’ ziet u hoeveel opslagruimte u op dit moment hebt. Tik onder ‘Kies upgrade’ op de gewenste hoeveelheid opslagruimte.
- Tik op Koop. Let op, het eerste maandbedrag wordt direct afgeschreven en vervolgens wordt het bedrag elke maand in rekening gebracht. Hiervoor moet u een creditcard koppelen aan uw Apple-account of steeds tegoed op uw Apple-account zetten via een App Store & iTunes cadeaukaart.
- Voer het wachtwoord van uw Apple ID in en tik op OK.
Mijn fotostream
Mijn fotostream is een alternatief voor iCloud-foto’s. Met Mijn fotostream worden nieuwe foto’s automatisch gekopieerd naar een map die zichtbaar is op al uw Apple-apparaten. Op de iPhone verschijnt die map in de app Foto’s.
Het verschil met iCloud-foto’s is dat in het album Mijn fotostream op de iPhone alleen de nieuwste foto’s staan. Foto’s blijven slecht dertig dagen in het album zichtbaar en het maximaal aantal foto’s in het album is 1000. Ook worden bewerkingen op een foto niet gesynchroniseerd met een ander apparaat.
Het voordeel van Mijn fotostream is dat de foto’s niet meetellen in de opslag van iCloud. Dus u hoeft er geen extra opslagruimte voor bij te kopen. Gebruikt u een Mac, dan wordt het album Mijn fotostream maandelijks op de computer opgeslagen. Er wordt dan dus maandelijks automatisch een back-up gemaakt van de foto’s die zijn gemaakt met de iPhone.
Mijn fotostream inschakelen
- Tik op de app Instellingen > uw gebruikersnaam > iCloud.
- Tik op Foto’s.
- Tik hier op het schuifje achter ‘Upload naar mijn fotostream’. Het balkje wordt groen.
Gedeelde albums
De derde optie voor foto’s binnen iCloud is het delen van foto’s. De optie ‘Gedeelde albums’ is niet bedoeld voor uw eigen opslag, maar om foto’s te delen met anderen.
Bij Gedeelde albums maakt u een speciaal fotoalbum aan waar u anderen toegang tot geeft. Zij kunnen ook foto’s in het album zetten, als u daar toestemming voor geeft. Handig, want zo staan van een gebeurtenis alle foto’s bij elkaar. In onderdeel 19 ‘Album delen’ leggen we uit hoe het werkt.
In een gedeelde map staan maximaal 5000 foto’s en video’s. Foto’s in iCloud-fotodeling nemen geen ruimte van de iCloud-opslag in beslag.
Gedeelde albums inschakelen
Schakel Gedeelde albums eerst in voordat u er gebruik van kunt maken.
- Tik op de app Instellingen > uw gebruikersnaam > iCloud.
- Tik op Foto’s.
- Tik op het schuifje achter ‘Gedeelde albums’. Het balkje wordt groen.
Tabblad Foto’s
Open de app Foto’s om aan de slag te gaan.
- Tik op de app Foto’s.
- Tik op het tabblad Foto’s.
Op het tabblad Foto’s staat een overzicht van alle foto’s op de iPhone. U ziet miniaturen van de foto’s. Er zijn vier verschillende weergaven van de miniaturen: Jaren, Maanden, Dagen en Alle foto’s. Bij Jaren staan blokken met daarop het jaartal en een foto uit het jaar. Tik op zo’n blok om over te gaan naar de Maanden-weergave. Vanuit deze waargave schakelt u met een tik op het blok over naar de Dagen-weergave. Bij beide weergaven tonen een paar miniaturen van foto’s uit die periode. Wilt u alle foto’s bekijken? Kies dan bovenin het scherm voor de optie ‘Alle foto’s’.
Locatievoorziening
Staat Locatievoorziening aan op de tablet, dan houdt het apparaat bij waar foto’s zijn gemaakt. Bij de weergaven Maanden en Dagen staan dan ook vermeld waar de foto’s zijn gemaakt. Ziet u geen plaatsnamen? Dan hebt u voor de Camera-app waarschijnlijk Locatievoorziening niet aan staan. Doe dat als volgt:
- Tik op de app Instellingen .
- Tik op Privacy.
- Tik op Locatievoorzieningen.
- Is het balkje achter ‘Locatievoorzieningen’ grijs, tik er dan op.
- Het balkje wordt groen en er verschijnen meerdere opties. Tik op Camera.
- Tik op Bij gebruik van app.
Tabblad Voor jou
Deelsuggesties
Het eerste onderdeel van het tabblad Voor jou is ‘Deelsuggesties’. Hierbij geeft Apple suggesties om een bepaalde groep foto’s met iemand te delen. Deel deze foto als volgt:
- Tik op een deelsuggestie.
- Onder ‘Foto’s’ staan alle foto’s die u gaat delen. Wilt u een aantal foto’s niet delen? Tik op Selecteer en haal het vinkje bij deze foto’s weg.
- Tik op Volgende.
- Apple geeft al suggesties van mensen die op de foto staan met wie u de foto’s kunt delen. Tik deze persoon aan en klik op Kies bestaand contact en klik op het telefoonnummer. Maar het is ook mogelijk om zelf mensen toe te voegen. Tik op Voeg toe, typ het telefoonnummer en tik rechtsboven op Voeg toe.
- Tik op Deel via Berichten.
- Typ eventueel een bericht en tikt op de blauwe knop met pijl om de link te versturen.
Terugblikken
De app Foto’s maakt automatisch korte video’s van filmpjes en foto’s die u de afgelopen periode maakte en zet daar muziek onder. De app maakt de films aan de hand van algoritmes en associaties. U maakt de korte video dus niet zelf, maar kunt de video wel naar wens aanpassen. Helaas beschikken oudere modellen van de iPhone niet over deze functie.
De video’s staan verzameld op het tabblad Voor jou.
Terugblik bewerken
Een ander muziekje onder de film of foto’s vervangen? Doe het als volgt:
- Tik op het tabblad Voor jou.
- Tik op een Terugblik.
- Tik op de afspeelknop rechtsonder op de video.
- De film start met afspelen. Tik op de film.
- Tik rechtsboven op Wijzig.
- Tik op Titel om de titel aan te passen. De bewerkmogelijkheden komen in beeld. Tik op de titel of subtitel om deze aan te passen.
- Tik om linksboven op het blauwe pijltje om weer terug te keren naar alle bewerkingsmogelijkheden.
- Tik op Titelafbeelding en selecteer een andere afbeelding waarmee de video moet beginnen.
- Tik op Foto’s en video’s om te bepalen welke beelden er in de video worden gebruikt. Onder in beeld staat een rijtje miniaturen met foto’s en video’s die worden gebruikt. Selecteer een beeld en tik op het pictogram van de prullenbak om het uit de video te laten. Tik linksonder op het plusteken om een nieuw beeld te selecteren voor in de video. Tik op Gereed als u klaar bent.
- Tik op Muziek en vervolgens op Wijzig muziek. Tik op Soundtracks of Mijn muziek. Wij kiezen voor Soundtracks en tikken vervolgens op een muziekgenre en tot slot op een nummer. Het nummer wordt gedownload. Tik nogmaals op het nummer om het te kiezen. Geen muziek kan ook. Tik dan op het schuifje achter ‘Muziek’, zodat deze grijs wordt. Tik op het blauwe pijltje om weer terug te keren naar het menu.
- Tik op Duur en veeg over de seconden om de video korter of langer te maken. Het aantal foto’s en video’s past zich aan de lengte aan. Tik op het blauwe pijltje om weer terug te keren naar het menu.
- Bent u klaar met alle aanpassingen, tik dan rechtsonder op Gereed.
Uitgelichte foto’s
Onder uitgelichte foto’s staan willekeurig een aantal foto’s uit de fotobibliotheek in de schijnwerper.
Activiteit gedeelde albums
We spraken al eerder over de mogelijkheid van Gedeelde albums. Onder het kopje ‘Activiteit gedeelde albums’ staat een overzicht van foto’s die u deelde of met u gedeeld zijn de afgelopen tijd. De Gedeelde albums zelf zijn echter terug te vinden op het tabblad ‘Albums’. Daar gaan we in het volgende onderdeel op in.
Tabblad Albums
Mijn albums
Bovenaan het tabblad staat het onderdeel ‘Mijn albums’. Hierin staan een aantal standaard albums die al aangemaakt zijn. Een voorbeeld is het album ‘Recent’ waarin alle foto’s staan die de afgelopen tijd zijn gemaakt. Het is echter ook mogelijk om zelf albums aan te maken. Dat is handig om foto’s te ordenen. Deze albums zijn ook terug te vinden onder ‘Mijn albums’. Hoe het aanmaken van deze albums werkt, bespreken we na de tussentoets.
Tot slot staan onder ‘Mijn albums’ ook albums die horen bij specifieke apps. Het is mogelijk dat andere apps een album aanmaken op het tabblad. Denk bijvoorbeeld aan fotobewerkingsapps die door een ander bedrijf dan Apple zijn gemaakt, of de app WhatsApp. U moet de app van die andere partij dan wel toegang hebben gegeven tot de app Foto’s.
Gedeelde albums
Via het tabblad Albums is het mogelijk om mappen met foto’s te maken die u vervolgens deelt via de functie ‘Gedeelde albums’ van iCloud. In onderdeel 7 ‘Gedeelde albums’ legden we al uit wat deze functie inhoudt. Onder Gedeelde albums staat een overzicht van de albums die u deelde of met u gedeeld zijn. In onderdeel 19 ‘Album delen’ bespreken we de stappen voor het aanmaken van een gedeeld album.
Personen en plaatsen
Het album ‘Personen’ bevat mappen van personen die regelmatig voorkomen op foto’s. De iPhone doet dit automatisch als er genoeg foto’s van een bepaald persoon zijn. In het album ‘Plaatsen’ staan alle foto’s die op een bepaalde plaats zijn gemaakt.
Mediatypen
Apple maakt nog een ander onderscheid om foto’s te kunnen indelen, namelijk mediatypen. Hier staat een lijst waarbij het beeldmateriaal is ingedeeld op soort. Deze albums worden automatisch aangemaakt door de app Foto’s als er specifiek beeldmateriaal is. Zo verschijnt het album ‘Video’s’ pas als u een video opneemt met de iPhone. Gebruikt u de camera aan de voorkant van de iPhone, dan komt er een album ‘Selfies’. Andere voorbeelden zijn de albums ‘Schermfoto’s’ en ‘Panorama’s’.
Andere albums
Tot slot is er nog de groep ‘Andere albums’. Een belangrijke map in deze categorie is ‘Recent verwijderd’. In het album ‘Recent verwijderd’ staan foto’s die de afgelopen dertig dagen zijn verwijderd. U hebt dan nog de mogelijkheid om ze terug te zetten. Hierover leert u verderop in de cursus meer.
Tabblad Zoek
De app Foto’s beschikt ook over een zoekfunctie. Deze opent via het tabblad ‘Zoek’. Apple geeft hierbij al suggesties met momenten, personen, plaatsen en categorieën. Het is ook mogelijk om zelf de fotobibliotheek te doorzoeken op bijvoorbeeld een plaatsnaam, jaartal of object.
- Tik in de app Foto’s rechtsonder op het tabblad Zoek.
- Tik in de zoekbalk waarin staat Foto’s, Personen, Plaatsen….
- Typ de zoekterm, bijvoorbeeld een maand of object.
- Tik op het toetsenbord op Zoek.
- De bijpassende resultaten verschijnen in het scherm. Allereerst tonen foto’s die onder de zoekterm vallen. Daaronder geeft Apple ook nog andere bijpassende suggesties, zoals momenten, terugblikken en albums.
Album aanmaken
Bij het aanmaken van een eigen album voegt u direct de eerste foto’s toe.
- Tik in de app Foto’s op het tabblad Albums.
- Tik linksboven in het scherm op het plusteken.
- Tik op Nieuw album.
- Typ de naam voor het nieuwe album.
- Tik op Bewaar.
- Voeg nu de eerste foto’s toe. Tik daarvoor op de foto’s die u in het album wilt hebben.
- De foto’s die u hebt geselecteerd voor het album hebben een vinkje gekregen. Tik rechtsboven op Gereed.
Het album inclusief foto’s staat nu op het tabblad ‘Albums’. In het volgende onderdeel leert u extra foto’s aan een album toevoegen.
Foto’s in albums zetten
Voeg als volgt foto’s toe aan een bestaand album:
- Tik in de app Foto’s op het tabblad Foto’s.
- Tik op bovenin Dagen of Alle foto’s.
- Tik rechtsboven in het scherm op Selecteer.
- Tik op de foto’s die u wilt toevoegen aan een album.
- Tik linksonder op het pictogram van het vierkant met pijl .
- Een venster opent. Tik hierin op Zet in album.
- Tik op het gewenste album en de foto’s zijn eraan toegevoegd.
Favorieten
De app Foto’s biedt ook de mogelijkheid om foto’s favoriet te maken. Zo staan direct uw meest geliefde foto’s bij elkaar in de map ‘Favorieten’.
Maak een foto als volgt favoriet:
- Tik op een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld met onderin een aantal opties. Tik op het pictogram van het hartje .
Het hartje wordt blauw. Op het tabblad ‘Albums’ staat het album ‘Favorieten’ met daarin de favoriet gemaakte foto.
Album verwijderen
Het is mogelijk om aangemaakte albums weer te verwijderen. De foto’s blijven op de iPhone staan, maar hoe u ze had geordend in een album vervalt.
Albums die andere apps voor u aanmaakte zijn ook te verwijderen, maar de standaardalbums zoals ‘Recent’ en ‘Favorieten’ niet.
Verwijder een album als volgt:
- Tik in de app Foto’s op het tabblad Albums.
- Tik achter de groepsnaam waarin het album valt, bijvoorbeeld ‘Mijn albums’ op Toon alles.
- Tik rechtsboven in beeld op Wijzig.
- Bij de albums die u kunt verwijderen verschijnt in de linker bovenhoek een rood rondje met een witte streep. Tik hierop bij het album dat u wilt verwijderen.
- Tik ter controle op Verwijder album.
- Tik rechtsboven in beeld op Gereed.
Foto’s verwijderen
Een foto verwijderen
Verwijder een enkele foto als volgt:
- Tik in de app Foto’s op een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld met onderin een aantal opties. Tik op het pictogram van een prullenbak .
- Tik op Verwijder foto. Gebruikt u Mijn fotostream dan wordt de foto ook op de andere apparaten verwijderd.
Meerdere foto’s tegelijk verwijderen
Het is ook mogelijk om meerdere foto’s tegelijkertijd te verwijderen. Dat scheelt tijd en moeite.
- Tik op het tabblad Foto’s en zorg dat u daar in weergave ‘Alle foto’s’ zit.
- Tik rechtsboven in het beeld op Selecteer.
- Tik op de foto’s die u wilt verwijderen. Veeg eventueel naar boven of beneden om meer foto’s in beeld te krijgen.
- Tik rechtsonder op het pictogram van een prullenbak .
- Tik op Verwijder X foto’s. Hierbij staat de ‘X’ voor het aantal foto’s dat u verwijdert. Bij gebruik van Mijn fotostream worden de foto’s ook gelijk op de andere apparaten verwijderd.
Recent verwijderd
Verwijderde foto’s zijn niet direct helemaal weg. De foto’s blijven nog dertig dagen zichtbaar in het album ‘Recent verwijderd’. Binnen dit tijdsbestek kunt u de verwijderde foto’s nog terugzetten. Doet u dat niet, dan zijn de foto’s daarna definitief verwijderd.
- Tik op het tabblad Albums.
- Veeg naar beneden en tik onder ‘Andere albums’ op het album Recent verwijderd.
- Hier staat een overzicht van alle foto’s die de afgelopen dertig dagen zijn verwijderd. Onder op de foto staat hoeveel dagen het nog duurt voordat ze definitief verwijderd worden.
- Tik rechtsboven in beeld op Selecteer.
- Wilt u alle foto’s terugzetten? Tik dan rechtsonder op Zet alles terug.
- Wilt u alleen sommige foto’s bewaren? Tik dan op de betreffende foto’s en vervolgens op Zet terug.
- Tik ter bevestiging op Zet X foto’s terug. Hierbij staat de ‘X’ voor het aantal foto’s dat u terugzet.
De foto’s staan weer op het tabblad ‘Foto’s’.
Burst-foto verwijderen
De Burst-modus bespraken we al in onderdeel 1 ‘App Camera’. Hier leggen we uit hoe u de juiste foto kiest uit de hele serie foto’s gemaakt in Burst-modus en de andere foto’s verwijdert.
- Tik in de app Foto’s op de Burst-foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’. De Burst-foto is te herkennen aan een stapeltje foto’s en wanneer u er op tikt staat er linksboven ‘Burst (X foto’s)’. Hierbij staat ‘X’ voor het aantal foto’s.
- De foto toont groot in beeld met onderin een aantal opties. Tik op Selecteer.
- Veeg naar links en rechts om de gemaakte foto’s te bekijken. Tik op de afbeeldingen die de moeite waard zijn om te behouden.
- Tik rechtsboven op Gereed.
- Tik op Behoud alleen X favorieten. Hierbij staat ‘X’ voor het aantal geselecteerde foto’s.
De geselecteerde foto’s worden als aparte foto’s bewaard en de andere foto’s zijn verwijderd.
Foto’s delen
In het volgende onderdeel leggen we uit hoe het delen van albums via iCloud werkt. Maar om af en toe een enkele foto delen zijn er handigere mogelijkheden.
- Tik in de app Foto’s op een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld met onderin een aantal opties. Tik op de Deelknop .
- Er is nu één foto geselecteerd om te delen. Een geselecteerde foto heeft rechts onderin een blauw rondje met vinkje. Tik eventueel nog op andere foto’s om deze ook te delen.
- Onder de rij foto’s staan de pictogrammen van apps. Via deze apps kunt u de foto(‘s) delen. In dit voorbeeld delen we de foto via de app Mail. Tik op E-Mail.
- Een nieuw bericht opent met de foto daarin. Typ het e-mailadres of tik achter ‘Aan’ op het plusteken om een contactpersoon te selecteren.
- Tik over ‘Onderwerp’ en typ een onderwerp voor de e-mail.
- Typ eventueel nog een begeleidende tekst en tik tot slot op de blauwe knop met witte pijl .
Album delen
Deel als volgt foto’s met contactpersonen die ook een iCloud-account hebben (onderaan dit onderdeel leest u hoe u foto’s deelt met mensen zonder iCloud-account):
- Tik in de app Foto’s op het tabblad Albums.
- Tik linksboven op het plusteken.
- Tik op Nieuw gedeeld album.
- Bedenk en typ een naam voor het album en tik op Volgende.
- Tik achter ‘Aan’ op het rondje met plusteken .
- Een venster met contactpersonen opent. Tik op de contactpersoon met wie u het album wilt delen. Deze persoon moet ook een iCloud-account hebben.
- Tik op Maak aan.
- Het albums is aangemaakt. Tik op het album om foto’s toe te voegen.
- Tik op het grijze vak met plusteken.
- Tik op de foto’s die u wilt delen.
- Tik op Gereed.
- Schrijf eventueel een opmerking en tik op Post.
Beheren
Na het aanmaken van het gedeelde album kunt u de personen die toegang hebben bekijken en beheren. Deze personen heten abonnees.
- Tik eventueel op het tabblad Albums.
- Tik op het gedeelde album.
- Tik op Personen.
- U ziet de namen van de personen die u hebt uitgenodigd. Standaard kunnen de abonnees zelf ook foto’s en video’s toevoegen. Wilt u dit niet, tik dan op het groene balkje achter ‘Abonnees kunnen posten’.
- Om nog meer mensen toe te voegen tikt u op Nodig anderen uit.
- Tik achter ‘Aan’ op het rondje met plusteken .
- Een venster met contactpersonen opent. Tik op de contactpersoon met wie u het album wilt delen. Deze persoon moet ook een iCloud-account hebben.
- Tik op Voeg toe.
Delen met personen zonder iCloud
U kunt foto’s ook delen met personen die geen iCloud-account hebben. Daarvoor moet u instellen dat de foto’s toegankelijk zijn via iCloud.com. Iedereen kan de foto’s dan bekijken via een link die u deelt.
- Tik op het tabblad Albums.
- Tik op het gedeelde album.
- Tik op Personen.
- Tik op het schuifje achter ‘Openbare website’.
- Het balkje wordt groen. Tik op de verschenen knop Deel link.
- Kies de manier waarop u de link wilt delen, bijvoorbeeld ‘Mail’. Wij kiezen in dit voorbeeld voor E-Mail.
- Een nieuw bericht opent met de link daarin. Typ het e-mailadres of tik achter ‘Aan’ op het plusteken om een contactpersoon te selecteren.
- Typ eventueel nog een begeleidende tekst en tik tot slot op het blauwe rondje met witte pijl .
Foto openen
- Tik op de foto om de opties en de miniaturen onder in beeld te verbergen (of weer te laten verschijnen).
- Blader door de foto’s door horizontaal over het scherm te vegen. Van links naar rechts voor de vorige foto en van rechts naar links voor de volgende foto.
- Tik linksboven in beeld op het pijltje om terug te gaan naar het foto-overzicht.
Foto dupliceren
In de volgende onderdelen van de cursus bespreken we hoe u een foto bewerkt. Na de bewerking is alleen nog de bewerkte variant van de foto op de iPhone zichtbaar. Alhoewel u altijd terug kunt naar het origineel (deze gaat nooit verloren met de bewerkingen), is het soms handig om een kopie van de foto te maken voordat u gaat bewerken. Beide varianten staan dan op de iPhone.
Dupliceer een foto als volgt:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld met onderin een aantal opties. Tik op de Deelknop .
- Tik op Dupliceer.
De foto staat nu twee keer bij de foto’s. Gebruik straks één van de foto’s om te bewerken.
Automatisch verbeteren
De app Foto’s beschikt over een automatische functie die een foto verbetert. Handig om te kijken of dat al het gewenste resultaat geeft voordat u zelf aan de verbeterknoppen draait.
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik rechtsboven op Wijzig.
- Tik op het pictogram met een toverstaf .
- De foto wordt aangepast. Tik op de foto om het origineel te bekijken.
- Tik op Gereed als u tevreden bent. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Rode ogen verwijderen
Haal rode ogen als volgt weg:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik rechtsboven op Wijzig.
- Tik op het pictogram van het oog met een streep erdoor .
- Tik op elk rood oog om de rode kleur te verwijderen.
- Tik op Gereed als u tevreden bent. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Bijsnijden
Verhoudingen
Snijd de foto als volgt bij met vaste verhoudingen:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram ‘Bijsnijden’ .
- Tik op het pictogram met meerdere kaders.
- Tik op één van de vaste verhoudingen. Vast eventueel over de rij met opties heen om meer mogelijkheden te tonen.
- Plaats een vinger op de foto en versleep de inhoud van de foto totdat u tevreden bent over de compositie. Tijdens het verslepen verschijnen lijnen om hierbij te helpen.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Handmatig
Snijd de foto als volgt handmatig bij:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld met rechtsboven een aantal opties. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram ‘Bijsnijden’ .
- Om de foto staat een lijn met in de hoeken een dikkere lijn. Zet uw vinger op zo’n lijn of hoek. Houd uw vinger op het scherm en veeg naar binnen om de foto te verkleinen.
- Doe dit ook met andere lijnen of hoeken om het juiste resultaat te bereiken. En versleep eventueel de foto binnen het kader.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Foto draaien en horizon rechtzetten
Foto draaien
Staat een foto op zijn kop of zij? Draai dan de foto om deze goed te bekijken.
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram ‘Bijsnijden’ .
- Tik op het pictogram van een wit vierkant met pijl.
- De foto draait met de klok mee. Tik eventueel nog een paar keer om het juiste beeld te krijgen.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Horizon rechtzetten
Een mooie strandfoto, maar staat de horizon scheef in beeld? Geen nood. Zet deze als volgt weer recht:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram ‘Bijsnijden’ .
- De foto draait automatisch, zodat de horizon rechtstaat.
- Onder de foto staat een stippellijn met graden. Wilt u zelf de foto nog iets aanpassen? Tik dan op de stippellijn en veeg een beetje over het scherm. De foto krijgt een raster en gaat draaien. Met behulp van de rasterlijnen zet u de horizon recht.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Filter toevoegen
De app Foto’s biedt een aantal filters om foto’s te verfraaien. Zo’n filter legt een soort kleurlaag over de foto. Voeg het als volgt toe:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram met drie overlappende rondjes .
- Een rij verschillende filters verschijnt. Tik op een filter.
- De bewerking gaat gelijk in. Onder het overzicht van de filters staat nog een streepjeslijn. Hiermee is de sterkte van het filter aan te passen. Tik gerust op verschillende filters om te bekijken welke u het mooiste vindt. Veeg eventueel naar links voor meer filters. Met de laatste drie filters kunt u de foto zwart-wit maken.
- Tik op de foto om het origineel te bekijken.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Belichting aanpassen
Een foto maken met de juiste belichting kan lastig zijn. Achteraf is het echter mogelijk om slechte belichting aan te passen.
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram van een rondje met stippen eromheen .
- Tik op het rondje met plus- en minteken .
- Een streepjeslijn verschijnt. Veeg naar rechts over de balk om de foto donkerder te maken en naar links om de foto lichter te maken.
- De belichting nog preciezer instellen? Dan zijn er nog meer belichtingsopties, zoals helderheid, licht, donker en contrast. Deze zijn in te stellen via de pictogrammen naast het pictogram van belichting. Tik op een optie. Ook deze opties zijn aan te passen met behulp van de streepjeslijn.
- Tik op de foto om het origineel te bekijken.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Kleur aanpassen
Pas kleuren als volgt aan:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram van een rondje met stippen eromheen .
- Veeg onder de foto over pictogrammen om de gewenste optie te kiezen. Wij kiezen voor de mogelijkheid ‘Verzadiging’, maar ook de eerder genoemde opties kiest u op deze manier.
- Veeg naar links over de streepjeslijn voor een hogere kleurverzadiging (intensere kleur). Of veeg naar rechts om de kleur juist weg te halen.
- Tik op de foto om het origineel te bekijken.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Overige bewerkingsopties
Naast de eerder besproken bewerkingsopties biedt de app Foto’s nog meer mogelijkheden voor foto’s. Zo zorgen de opties ‘Scherpte’ en ‘Definitie’ voor scherpere randjes en een heldere foto. ‘Ruisonderdrukking’ vermindert korreligheid of verwijdert vlekjes.
Bewerk een foto als volgt met een van de bewerkingsopties:
- Open in de app Foto’s een foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram van een rondje met stippen eromheen .
- Veeg over de pictogrammen onder de foto, totdat de gewenste optie is geselecteerd, bijvoorbeeld ‘Vignet’.
- Een streepjeslijn verschijnt onder de optie. Veeg over de lijn om de foto aan te passen.
- Tik op de foto om het origineel te bekijken.
- Een van de andere opties proberen? Tik eerst weer op het pictogram met de drie horizontale strepen.
- Tevreden? Tik op Gereed. Wilt u de bewerking niet doorvoeren? Tik dan op Annuleer > Verwijder wijzigingen.
Bewerkingen herstellen
Maak fotobewerkingen ongedaan als u toch blijer was met de originele foto.
- Open in de app Foto’s de bewerkte foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik rechtsboven op Wijzig.
- Bij elke bewerkte foto, staat de knop ‘Herstel’. Tik op Herstel.
- Tik op Terug naar origineel.
Alle bewerkingen die zijn uitgevoerd op de foto worden ongedaan gemaakt. De bewerkingen zijn definitief verdwenen.
Live Photo bekijken
Vanaf iPhone 6S bevat de smartphone de optie ‘Live Photo’. Standaard staat de functie ‘Live Photo’ aan tijdens het maken van een foto. Een Live Photo is goed te herkennen. Zorg dat een foto groot in beeld staat door erop te tikken. Bij een foto met deze functie staat linksboven ‘Live’.
Ziet u dit niet staan, dan kan het zijn dat de optie niet aan staat terwijl u foto’s maakt. In onderdeel 36 ‘Live Photo uitzetten’ leest u ook hoe u de optie aan zet.
Veegt u op een geopende Live Photo naar een andere Live Photo (van links of rechts over het scherm) dan beweegt het beeld kort. Maar er is nog een andere manier om de volledige Live Photo te bekijken:
- Open in de app Foto’s de foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld.
- Tik op de foto en houd deze ingedrukt.
De foto speelt af. Gebeurt dat bij u niet, druk dan iets harder op het scherm.
Hoofdfoto kiezen
De zogenoemde hoofdfoto van een Live Photo kan niet de meest voordelige foto zijn. Gelukkig is de automatisch gekozen foto nog aan te passen, zodat voortaan de beste foto toont.
- Open in de app Foto’s de foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik op het pictogram met de cirkels .
- Onderin beeld verschijnt een balk met miniaturen. Tik op de verschillende miniaturen om deze te bekijken.
- De juiste foto gevonden? Tik op Stel in als hoofdfoto.
- Tik op Gereed.
In de app Foto’s toont voortaan de gekozen foto.
Effecten toevoegen
Met speciale effecten blijven de foto’s zich constant afspelen.
- Open in de app Foto’s de foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld.
- Veeg over de foto van beneden naar boven.
- Onder ‘Effecten’ staan verschillende opties. ‘Live’ is de standaard van Live Photo. De foto gaat bewegen als u erop drukt. Bij ‘Herhaal’ tonen steeds opnieuw de beelden van de Live Photo. Bij ‘Stuiter’ spelen de beelden van voor naar achter en dan weer van achter naar voor af. Tot slot geeft ‘Lange belichting’ extra effect mee van tijd en beweging. Veeg voor het effect ‘Lange belichting’ van rechts naar links over het scherm.
- Tik op de gewenste optie.
- De optie staat ingesteld. Herhaal de stappen als u toch een ander effect wilt.
Live Photo uitzetten
Geen gebruik maken van Live Photo? Zet de functie dan uit tijdens het maken van een foto. (Volg dezelfde stappen om de functie weer in te schakelen.)
- Tik op de app Camera.
- In beeld staan verschillende pictogrammen. Het pictogram met de verschillende cirkels staat voor Live Photo.
- Als het pictogram geel is, staat Live Photo ingeschakeld. Tik op het pictogram om het uit te schakelen. De cirkels worden wit en er verschijnt een streep doorheen.
Live Photo uitzetten bij foto
Het is ook mogelijk om Live Photo uit te zetten bij een foto die wel al met de functie is gemaakt.
- Open in de app Foto’s de foto via het tabblad ‘Foto’s’ of ‘Albums’.
- De foto toont groot in beeld. Tik op Wijzig.
- Tik onderin het scherm op het pictogram van de cirkels .
- Tik bovenin het scherm op Live.
- Tik op Gereed.