Laat u niet chanteren door dreigmails
Ga nooit in op dreigmails van afpersers. In mails die nu rondgaan staat dat ze malware op de computer hebben gezet en daarom alle activiteit op het apparaat konden volgen. Dat is allemaal onzin.
Via deze malware (kwaadaardige software) zou de afperser toegang hebben tot de computer, microfoon en camera. De afperser beweert daardoor te beschikken over de internetgeschiedenis en zelfs over camerabeelden die zijn gemaakt tijdens het bezoek aan sites voor volwassenen. Om verspreiding van de informatie en beelden te voorkomen vragen de oplichters om geld in Bitcoins.
Valse identiteit
Het lijkt of de mail is vanaf het account van het slachtoffer verstuurd. Daarmee willen de oplichters ‘m overtuigender maken en de inbraak op de computer bewijzen. Maar ook dit is niet waar.
Wat doen met dreigmails?
Reageer nooit op dit soort e-mails. Klik niet op linkjes of bijlages in het bericht en beantwoord de e-mail niet. Verwijder de mail of markeer hem als spam. Staat er in het bericht een wachtwoord dat (gedeeltelijk) is geraden? Ga dan naar de sites waar u dat wachtwoord gebruikt en verander het voor de zekerheid.
Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven eng en lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen via de SeniorWeb Phishingchecker. Uiterlijk de volgende werkdag hoort u of het een phishingmail is.