Hoe maken computers verbinding met elkaar?

Persoon met smartphone waarop IP-adres staat

Wat is een IP-adres eigenlijk?

Nou, het zit als volgt: IP-adres staat voor Internet Protocol adres. Het is een code die jouw apparaat aangewezen krijgt zodat jouw apparaat geïdentificeerd kan worden. De code die je in de tabel hieronder ziet, is dus de informatie waaraan jouw netwerk, laptop, desktop, tablet of smartphone herkend kan worden. Dit wordt gebruikt om te achterhalen tussen welke twee adressen communicatie plaats moet vinden. Voor het gemak kun je het zien als een postadres of telefoonnummer, maar dan voor computers:

 

Schematische weergave van hoe een IP-adres werkt

In de meeste gevallen wordt je IP-adres door je internetaanbieder toegewezen aan je internetmodem, en iedereen die van ditzelfde internetnetwerk gebruikmaakt (familie, huisgenoten, of collega’s als je op het werk bent) maakt gebruik van hetzelfde IP-adres. Dit IP-adres is dus voldoende om met grote precisie aan te geven waar je je bevindt.

Wat is mijn IP-adres en locatie ?

Jouw IP-adres is een soort digitaal huisadres waarmee je informatie opvraagt. Zodra je een website bezoekt, stuur je in feite een verzoek naar die site om de informatie van een webpagina naar jouw (IP-)adres te sturen. In de onderstaande tabel zie je wat je IP-adres is. Aan de hand van dit IP kun je geïdentificeerd worden. Websites kunnen zien welke internetprovider je hebt en waar je ongeveer bent.

IP gegevens Jouw gegevens
IP-adres 82.197.210.245
Provider of organisatie AS25596 Cambrium IT Services B.V.
Stad (benadering) Enschede
Provincie Provincie Overijssel
Land Netherlands
Tijdzone Europe/Amsterdam
 

 

Let op: de weergegeven locatie is een benadering. Voor de benadering van je locatie op basis van het IP-adres worden publieke databases gebruikt. Internetproviders (en overheidsinstanties) kunnen je exacte adres wél achterhalen.

Hoe kunnen sites mijn IP-adres zien?

Het hierboven genoemde IP-adres is het adres wat de site doorkrijgt, die je bezoekt, wanneer jij verbinding maakt met de pagina’s van de website. Dit kan het adres zijn van je thuisnetwerk, je mobiele dataverbinding, je schoolnetwerk of een andere verbinding.

Zo’n IP-adres is nodig, zodat een website weet naar welk adres ze hun informatie moeten sturen. Zonder IP-adressen is er geen communicatie mogelijk tussen apparaten en websites. Sites kunnen jouw IP-adres dus zien omdat jouw device (computer, laptop, smartphone) dit automatisch meegeeft zodat de site weet waar ze hun informatie naartoe moeten sturen.

De locatie van een IP-adres bepalen

Smartphone met locatiemarker

Via geolocatie-databases wordt jouw locatie bepaald aan de hand van je IP-adres. Deze databases bevatten namelijk allerlei IP-adressen en de daarmee geassocieerde landen, regio’s, steden, postcodes, breedtegraden, lengtegraden, internetproviders, mobiele gegevens, proxygegevens en nog meer. Door jouw IP-adres op te zoeken in deze databases, kan men jouw locatie steeds beter bepalen en kan de website bijvoorbeeld zien waar jij je ongeveer bevindt. Wat wel goed is om te weten, is dat deze databases niet 100% accuraat zijn. Het kan dus zijn dat je daadwerkelijke locatie net iets anders is dan je in de tabel ziet. Als de website echter gebruikersprofielen aanlegt, dan kan vrij nauwkeurig en precies je locatie worden bepaald.

Je internetprovider kan jouw IP-adres koppelen aan je internetabonnement. Hiermee is je IP-adres dus te koppelen aan je exacte naam, adres en andere persoonsgegevens. Overheidsinstanties (denk aan de politie en justitie) kunnen deze informatie in sommige gevallen opvragen. In 2018 probeerde Dutch FilmWorks Ziggo te dwingen om de NAW-gegevens van 377 Nederlanders door te geven omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het illegaal downloaden van content. Uiteindelijk oordeelde een rechter dat Ziggo deze gegevens niet hoefde te delen. Het is echter mogelijk dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Stichting Brein heeft ook al aangegeven IP-adressen van illegale downloaders en uploaders te verzamelen. Jouw IP-adres bevat dus belangrijke informatie die door meerdere instanties opgevraagd kan worden.

Daarnaast worden IP-adressen veelvuldig gebruikt bij het aanleggen van persoonsprofielen door bedrijven als Google en Facebook. Door je tijdens het internetten, deels op basis van je IP-adres, te volgen, zijn zij in staat een zeer uitgebreid profiel van je aan te leggen, waarbij ook je locatie zeer exact bepaald kan worden.

 

 

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

IP-adressen worden gebruikt om aan te geven welke twee servers of apparaten informatie met elkaar uitwisselen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als iets bestellen bij een webshop. Als jij iets wilt bestellen bij een webshop, dan moet je je eigen adres vermelden, zodat de bestelling daarheen gestuurd kan worden.

Tijdens het internetten werkt dit hetzelfde: als je een website bezoekt, vraag je een pakketje informatie (de inhoud van de webpagina) op van het IP-adres van de website. Deze opgevraagde informatie wordt dan bezorgd op jouw adres (het IP-adres van jouw apparaat).

Je IP-adres verandert zodra je verbinding maakt met een andere internetmodem. Thuis heb je dus een ander IP-adres dan op je werk. Op die manier weten sites en apparaten met welk adres ze moeten communiceren om ervoor te zorgen dat de pakketjes bij het juiste apparaat terechtkomen. Daarom wordt je IP-adres meegegeven wanneer je een website bezoekt of iets downloadt.

Kaart met locatiemarker

Daarnaast worden IP-adressen ook gebruikt om je locatie te bepalen. IP-adressen zitten namelijk gekoppeld aan een internetprovider en dus aan een globale locatie. De internetprovider kan vervolgens in hun klantenbestand zien wie de eigenaar van een specifiek IP-adres is. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij rechtszaken. Toch kan er niet altijd een lijn getrokken worden van een IP-adres naar een specifieke gebruiker. Een IP-adres zegt eigenlijk alleen ‘vanaf deze internetverbinding is iets verstuurd of gedownload’. Als het gaat om een gedeelde computer, of een wifi-netwerk waar ook de buren gebruik van maken, dan kan dus niet worden gezegd dat persoon X iets heeft gedaan puur op basis van een IP-adres.