21 januari 2024

Thema Pilletje meer of minder

Thema bijeenkomst 19 januari Medicijnen

 

Een pilletje meer of minder,,,, vrijdag 19 januari ’24

Sprekers zijn Hans Manders, oud huisarts
Joeri Beek, apotheker Cereslaan

Namens de werkgroep “themabijeenkomsten KBO Heesch”, opent Mariet Jaspers deze middag. Ze is blij te zien dat ondanks het slechte weer, sneeuw en gladheid, er toch zo’n mooie opkomst is. Het onderwerp spreekt dus heel veel mensen aan.

Vanuit zijn vorige lezing over ouder worden, kwamen er nogal wat vragen over het medicijngebruik en daarom heeft Hans voor dit onderwerp gekozen. Er is een mooie wisselwerking tussen arts en apotheker, het medische probleem en de medicatie.

Joeri Beek stelt zich eerst even voor en vertelt wat over zijn werk en wat het inhoudt: recept dat binnenkomt: past deze dosering wel gezien de andere medicatie of gaat de combinatie met andere medicijnen geen problemen opleveren enfin, zorgvuldigheid is erg belangrijk. Zo worden er dagelijks zeker zo’n 5 recepten aangepast! Natuurlijk is er veel overleg tussen arts en apotheker, een goede samenwerking is ook erg belangrijk.

Bloeddruk
Ideaal is 140 / 90 maar… 160/ 90 is ook prima op onze leeftijd.
Het eerste getal 140: de kracht waarmee het bloed wordt rondgepompt.
90.. er wordt niet gepompt.
Het hart moet soms veel te hard pompen en dat jaagt de druk omhoog met alle gevolgen van dien nl de bloedaders kunnen de druk niet langer aan en de gevolgen zijn vreselijk. Het is dus zaak om die bloeddruk laag te houden. Zelf kun je daar veel aan doen zoals bewegen, gezond eten, Calciumzout gebruiken, weinig alcohol.
Medicijnen: bloeddrukverlagers zoals plaspillen, maar.. die voeren ook het zout af en daardoor kunnen er weer krampen ontstaan. Verder ook alle medicijnen die eindigen op –dipine. Als je meerdere medicijnen gebruikt voor één kwaal is dat omdat anders de dosering moet worden opgehoogd en dat geeft dan weer bijwerkingen.
Zonder werking geen bijwerking….

Diabetes
Het stofje insuline zorgt ervoor dat er suiker = brandstof, in de cellen kan worden opgenomen. Het lichaam maakt het zelf maar het komt ook uit het voedsel. Als die suiker wel naar de cellen wordt vervoerd maar het kan daar niet binnendringen, hebben we een probleem. Zonder brandstof wordt er geen werk geleverd. Het lichaam reageert: honger, dorst, duizeligheid, andere bloeddruk etc.
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan: zelf inspuiten.
Bij type 2 dat weer bij veel ouderen voorkomt, wordt het lichaam minder gevoelig voor de werking van insuline en gaat de alvleesklier weer harder werken om dat probleem op te lossen.
Heb je teveel suiker moet dat verlaagd worden door bv metformine.
Heb je te weinig suiker, dan ga je zweten, heb je hartkloppingen , ben je duizelig Neem dan snel bv wat suiker. Medicijnen: Ozempic of Victoza.

Vetstofwisselingsstoornis
Cholesterol is een stofje dat celwanden opbouwt en dus erg belangrijk. Via dierlijk voedsel komt het ons lichaam binnen. Het moet naar de cellen worden vervoerd maar bij het transport kunnen fouten optreden. Die bolletjes kunnen zich gaan hechten aan de aderwand en daardoor de doorvoer belemmeren. Dit kan een behoorlijke tijd duren, maar tóch. Doordat je het niet kunt zien is het verstandig het bij de arts even te laten meten. Ons voedsel is dus een heel belangrijk gegeven in dit verhaal. Vermijd ongezond eten en we weten allemaal wel wat lekker maar niet echt gezond is zoals een Big Mac maar ook lever, garnalen, kippenpootjes en bepaalde desserts.
Medicijnen: Cholesterolverlagers zoals Statines zijn dan prima. Hier zijn verschillende soorten van dus bij klachten kan worden overgestapt.

Infecties
Bij ouderen zie je vaak urineweginfecties. De veroorzakers hiervan, bacterien, moeten worden aangepakt met antibiotica. (Maak wel de kuur af want dán pas zijn ze echt allemaal dood). Wat zijn de klachten: brandend gevoel bij plassen, vaak moeten plassen, urine stinkt, pijn in bekken, bij de anus, in de rug. Door de kortere urinebuis bij vrouwen komt bij hen zo’n ontsteking vaker voor.
Tips: voldoende drinken, plas niet ophouden, goed uitplassen, zittend plassen en dit geldt ook voor de heren. Cranberrysap nemen.

Medicatie: antibiotica.

Algemeen:
Medicatie: als je veel medicijnen gebruikt, kies dan voor een medicatierol. Hierop staat de naam van het medicijn plus. het inname-moment. Ideaal.
Stel een wekker in voor het innemen van de medicatie.
Ga eens in gesprek met de apotheker over je medicijnen en vraag om een medicatiebeoordeling. Maak een afspraak en schep voor jezelf duidelijkheid. (Verzekering vergoedt zo’n gesprek).

Ben net als u weer heel wat wijzer geworden. Wát een interessante middag.
Mardon

*

*

*

Eerder bericht

————————————–

EEN PILLETJE MEER OF MINDER……….

Ouderen slikken meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker een of meer ziekten hebben, en voor 1 ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door het gebruik van medicijnen. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die invloed hebben op elkaar. Uw lichaam kan met de jaren gevoeliger worden voor medicijnen. U kunt bijvoorbeeld meer last krijgen van bijwerkingen. Soms schrijft de arts zelfs een medicijn voor om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. De medicijnen kunnen ook invloed hebben op elkaar: ze versterken of verzwakken ze elkaars werking. Samen met uw apotheker en arts kunt u bespreken of u minder medicijnen kunt gebruiken of met sommige medicijnen kunt stoppen.

Voor ouderen kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren over hun medicijnen, zeker als zij veel verschillende medicijnen naast elkaar gebruiken. Tijdstip van inname en de relatie met voeding kunnen tot onzekerheid lijden. Ook de wijze van inname vormt niet zelden een probleem voor ouderen.

Tijdens deze bijeenkomst willen Joeri Beek als apotheker Service Apotheek Ceres en huisarts Hans Manders dieper ingaan op het gebruik van medicijnen bij ouderen. Medicijnen moeten de kwaliteit van leven ondersteunen en het moet zeker niet zo zijn dat het middel erger is dan de kwaal. Naast het geven van uitleg en praktische informatie zullen zij ook ingaan op uw vragen.
Bent u geïnteresseerd kom dan vrijdag 19 januari van 14.00 – 16.00 uur naar de Missezaal van SCC de Pas. Gratis toegankelijk voor alle inwoners uit Heesch. (consumpties voor eigen rekening).
Aanmelden is noodzakelijk. liefst per mail algemenezaken@kboheesch.nl tot dinsdag 16 januari of anders kunt u zich aanmelden op donderdag 11 januari van 10.00 -11.00 uur in het café van SCC de Pas. Mocht u na aanmelding onverhoopt toch niet kunnen komen laat dit ons dan even weten. (06-11425920).

Werkgroep themabijeenkomsten KBO Heesch.