12 september 2023

KBO bij IBN kwekerij

Op bezoek bij IBN-kwekerij te Schaijk

Op 29 augustus werden 15 KBO-leden om 13.30 hartelijk ontvangen door Gera Jansma met koffie/thee en cake. Gera vertelde dat de kwekerij opgericht was, omdat de locatie in Uden te klein werd.
100 vrouwen en mannen, die om de een of andere reden achterstand in de arbeidsmarkt hebben, werken in Schaijk om van stekken van allerlei planten nieuwe plantjes te kweken.
Gera gaf het woord aan Kim, een van de werkers. Dit omdat de oma van Kim als bezoekster mee gekomen was. Kim vertelde enthousiast over het stekken van plantjes. Ze was al 8 jaar werkzaam in Schaijk en had het goed naar haar zin.
De KBO-deelnemers gingen in 2 groepen naar de kassen; een groep met hovenier Dennis v. Orsouw, de andere groep met Rob v.d. Leest. We zagen medewerkers stekjes in orde maken; anderen waren bezig om die in bakjes te plaatsen. Van wel 1000 soorten planten worden stekken geoogst. De groeitijd tot de stekken geworteld zijn, verschilt erg veel: taxusstekken meer dan 10 maanden, een hortensiastek maar 4 tot 5 weken.

  

We liepen door grote kassen, waar de stekjes onder plastic tunnels moesten wortelen. Als ze zo ver waren, gingen de plantjes naar een andere kas om verder te groeien. Bij alle bedden staan bordjes met namen zoals Ilex cremata of Blue Diamond. Ook viel het ons op dat er rechthoekige schalen met bepaald soort zeepwater stonden. Boven die schalen een lamp. ’s Nachts vielen insecten in die schalen.

 

De kwekerij is erg groot: 5 enorme kassen en buiten nog een groot stuk grond met voornamelijk coniferen.
Aan het eind gekomen van de rondleiding, hebben we nog even nagepraat.
Het was een leerzame excursie en zeer tevreden keerden we huiswaarts.
Medewerkers van de IBN kwekerij: HARTELIJK BEDANKT

Deelnemer Ad Vermeulen.