12 maart 2025

‘Je Moerstaal’

Lezing door Wim Daniëls in Abdij van Berne

op woensdag 19 maart

 

Tijdens de Boekenweek wordt op woensdagavond 19 maart door Berne Anders een lezing georganiseerd in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Het thema van de Boekenweek is “Je Moerstaal” en daarover kan taalkundige Wim Daniëls van alles vertellen. De specifieke taal van iemand vertelt over wie we zijn en waar we vandaan komen. Die taal vormt zowel in de vroegere als de huidige dorpsgemeenschappen een zekere verbinding. Maar waarom is taal zoveel meer dan alleen de verzamelde woorden?

De Brabander Wim Daniëls is bekend als schrijver, taalkundige, radio-, tv- en theatermaker, met een enorme passie voor taal. Veel boeken staan op zijn naam, waaronder titels als “Het Dorp” en “De Dikke Daniels” die aansluiten bij het onderwerp van deze avond.

In zijn voordracht op 19 maart, midden in de Boekenweek, legt hij uit hoe het Nederlands en de dialecten zijn ontstaan, hoe ze zich ontwikkeld hebben en hoe het er nu voor staat. Hij gaat ook in op de veranderde taalsituatie in dorpen en beantwoordt de vraag of dialecten nog overlevingskansen hebben.

De avond begint om 20.00 uur in de Bernekringzaal van de Abdij. Opgeven voor deelname kan door een email te sturen naar berne-anders@abdijvanberne.nl. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd, inclusief koffie/thee in de pauze.

Taal : of onze taal

 

Taal is meer dan een verzameling van woorden. De betekenis van die woorden voor een toehoorder is essentieel voor de onderlinge communicatie. De gebruikte taal vormt zo ook een verbindende en soms ook onderscheidende factor. Of het nu straattaal, jongerentaal, taal in app-jes, politieke taal, dialecten of geheimtaal is, het gaat hierbij over een onderwerp dat bijna niet dichter bij ons kan staan.

Wim Daniëls geeft de bezoekers een nieuwe kijk op waar onze woorden en namen vandaan komen en hoe taal ons daardoor verbindt en vormgeeft. Zijn boodschap zal herkenbaar zijn én ieders blik hierover verbreden.

 

Vanaf 2021 presenteert Daniëls de tv-programma’s “Nederland op Film” en “Het Dorp”.

De tv-serie ‘Het dorp’, over dorpen in Nederland en hoe die de afgelopen zestig jaar zijn veranderd, was gebaseerd op zijn boek ‘Het dorp’. De verbinding die de taal in de vroegere en huidige dorpsgemeenschap heeft, zal dan ook aan de orde komen. De uitdrukking “Spreek je moerstaal” krijgt daarmee een echte betekenis.

 

Wim Daniëls

 

De Brabander Wim Daniëls (Aarle-Rixtel ,1954) is bekend als schrijver, taalkundige en theatermaker, met een enorme passie voor taal. Hij startte zijn carrière als leraar Duits en Nederlands in het middelbaar onderwijs en was daarna voor vijf jaar verbonden aan de Openbare Universiteit als tekstwetenschapper. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft lezingen en voordrachten en staat in het theater met theatercolleges en cabaretvoorstellingen. Bekend is hij mede door bijdragen aan en presentatie van radio en TV programma’s. Wim Daniëls won de Brabant Bokaal voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur.

 

Daniëls heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder bekende werken als “De zomer van 1945” en “Het Dorp”. Hij schrijft zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Als schrijver heeft hij een breed repertoire en richt zich op taalboeken, romans, verhalenbundels, poëzie en informatieve boeken.