Berne Anders activiteit in de Abdij te Heeswijk-Dinther
Lezing Ignatiaanse spiritualiteit in Abdij van Berne op maandag 16 september
Berne poster Ignatiaanse spiritualiteit 16 sept 2024
De Vlaamse jezuïet Nikolaas Sintobin sj. spreekt op maandagavond 16 september in de Abdij van Berne over de Ignatiaanse spiritualiteit. Bewust luisteren naar de gedachten en gevoelens in ons hart is een wezenlijk onderdeel van de Ignatiaanse spiritualiteit. Ignatius van Loyola ( 1491 – 1556) wordt gezien als dé specialist in het leren maken van onderscheid in het gewone leven. Hoe ga ik als mens om met gevoelens en gedachten van goed en kwaad? Als gewonde ridder merkte Ignatius van Loyola dat de vrede in het hart daarbij een bijzondere rol speelt.
Ook in de huidige tijd kan er alleen als je echt wilt luisteren naar de ander, ruimte komen om met mensen samen te leven in vrede. Dat vraagt een houding van mensen die soms haaks staat op de huidige maatschappij, waarbij de ik-persoon centraal staat.
Deze lezing, aan het begin van de Vredesweek, draagt daarom ook de ondertitel : “Luisteren naar Vrede”. Centraal staat daarbij de vraag of het helpt om zo vrede te vinden? Zowel in ons hart, in ons leven en in de wereld?
Nikolaas Sintobin werd na een korte loopbaan als advocaat, in 1989 jezuïet. Hij is nu auteur en internetpastor en staat bekend om zijn werk op het gebied van spiritualiteit in de moderne wereld, vooral gericht op jongeren en hun gebruik van sociale media. Sintobin schreef verschillende boeken over spiritualiteit en online leven, waarin hij probeert om traditionele spirituele waarden te verbinden met de digitale cultuur van vandaag.
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. Opgeven voor kaarten kan door een email te sturen naar berne-anders@abdijvanberne.nl. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd.
Wie was Ignatius van Loyola?
Ignatius van Loyola (1491-1556) was een edelman en militair die op zijn 30ste zwaar gewond werd door een kanonskogel. Op zijn ziekbed, in die tijd en met die verwondingen eerder een sterfbed, maakte hij een radicale bekering door. Dat was na een lang en intens proces van omvorming van zijn ijdelheid en hoogmoed tot een nederige houding van antwoorden zoeken op vragen bij kruispunten in het leven. Twintig jaar na zijn bekering sticht Ignatius dan de Sociëteit van Jezus, de orde van de Jezuïeten.
Geestelijke Oefeningen
In zijn geschriften heeft Ignatius de principes van zijn Geestelijke Oefeningen opgesteld, voor het nemen van beslissingen. Deze oefeningen hebben al veel mensen geholpen om een juiste keuze te maken in hun leven. Dit spirituele proces voor het nemen van beslissingen wordt in de Ignatiaanse spiritualiteit het “onderscheidingsvermogen” genoemd
Bij het maken van keuzes in het leven is belangrijk steeds te beseffen waar het onderscheid te maken valt. Het beter leren luisteren naar de bewegingen in je hart is groeien in (spirituele) zelfkennis.
Als voormalig militair ontdekt Ignatius van Loyola dat de vrede in het hart hierbij een bijzondere rol vervult. Lukt het om met die kennis ook vrede te vinden? In ons hart, ons leven en in de wereld?
Onderscheiding van geesten
Het Ignatiaans onderscheidingsvermogen, ook wel ‘onderscheiding van geesten’ genoemd, is de spirituele praktijk van het opmerken van de gevoelens in je hart en ziel – je verlangens, gedachten, emoties – en nagaan waar ze vandaan komen en waar ze je naartoe leiden. Het gaat om vragen te stellen en zelf de antwoorden te vinden. Daarbij zijn er drie essentiële momenten van onderscheidingsvermogen: bewust worden , begrijpen en actie ondernemen. Vaak wordt dat aangegeven als leren luisteren naar de stem van je hart en beslissingen nemen die de diepste verlangens naar liefde, waarheid en goedheid dan weerspiegelen.
Volgens Ignatius gaat het erom te leren om diep te luisteren naar de stem van God in ons hart. Een kernpunt van zijn spiritualiteit is ‘God vinden in alle dingen van het leven’. Zo blijft Ignatius een denker die ook in deze tijd aanspreekt.
Nikolaas Sintobin neemt ons mee in die fascinerende ontdekkingstocht. Hij legt uit wat wij vandaag kunnen leren van dat onderscheid maken: juist in alle dingen van het gewone dagelijkse leven.