Berne Anders activiteit in de Abdij te Heeswijk-Dinther
Lezing ‘Gevonden in Brabants zand’ in Abdij van Berne op woensdag 18 oktober
Op woensdagavond 18 oktober wordt door Berne Anders een lezing georganiseerd in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Twee medewerkers van de Provincie Noord Brabant vertellen aan de hand van specifieke archeologische vondsten over de verhalen en de achtergronden van die vondsten in de bodem van deze omgeving.
Sinds 2021 is een dependance van het Provinciaal Depot Bodemvondsten (PDB) Noord-Brabant gevestigd achter op het terrein van de Abdij van Berne. In het Provinciaal Depot Bodemvondsten zijn van ongeveer 2000 locaties in heel Brabant vondsten aanwezig, afkomstig uit opgravingen, waarnemingen en veldverkenningen. Het depot is bedoeld als plek voor een duurzaam behoud en beheer van dit archeologisch erfgoed.
De beheerder van het Provinciaal Depot Bodemvondsten, Ronald Louer, maakt aan de hand van een archeologisch onderzoek duidelijk waarom zulke onderzoeken worden bewaard en dat elk onderzoek ook weer nieuwe vragen opwerpt. De titel van zijn verhaal: “Raadsels in Retsel”. Godfried Scheijvens van het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten spreekt over een bijzondere vondst gedaan door een particulier: “De zwarte man van Heeswijk”.
Het oplichten van een tip van de sluier van de verborgen schatten in het Depot Bodemvondsten maakt ook duidelijk waarom en waarvoor dit werk door de provincie allemaal wordt gedaan.
De avond begint om 20.00 uur in de Bernekringzaal van de Abdij. Opgeven voor deelname kan door een email te sturen naar berne-anders@abdijvanberne.nl. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd, inclusief koffie/thee in de pauze.
Archeologie
Alles wat in de bodem gevonden wordt, vormt het zogeheten “archeologisch bodemarchief”. De grond is daarmee een schatkamer voor kennis van onze geschiedenis en cultuur. Het is ook voor meer dan 99% de énige bron van kennis van de menselijke geschiedenis. In de Brabantse bodem zit zoveel informatie verborgen over de geschiedenis dat die moet worden gekoesterd zodat die informatie niet verloren gaat. Daarom is het ook een taak van de provincie om zorg te dragen voor het behoud van het archeologisch bodemarchief.
De provincie graaft zelf niet op, maar heeft de rol van schatbewaarder. Alle archeologische vondsten die – buiten de grote steden – bij opgravingen worden gedaan, zijn dan ook eigendom van de provincie.
Provinciaal Depot Bodemvondsten
Sinds 2011 is de hoofdvestiging van het Provinciaal Depot Bodemvondsten (PNB) Noord-Brabant gevestigd in het oude provinciehuis aan de Waterstraat 16 in ’s-Hertogenbosch.
Van iedere vondst worden gegevens vastgelegd zoals de (huidige) gemeente, plaatsnaam, locatienaam, jaar van de vondst(en) en een globale datering. Op die manier zijn de vondsten ook via websites terug te vinden. Het archeologisch erfgoed moet op deze manier een bron blijven voor onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van Brabant.
Naast het maken van een beschrijving worden vondsten soms ook gerestaureerd. De provincie stimuleert de beleving van het erfgoed onder andere door het beschikbaar te stellen voor exposities.
Sinds 2021 is een dependance van het Provinciaal Depot Bodemvondsten Noord-Brabant gevestigd achter op het terrein van de Abdij van Berne. Dit depot is gevestigd in de voormalige boekbinderij en drukkerij van de Abdij. Het dient vooral als een grote opslagruimte voor de enorme verzameling aan vondsten uit de bodem van Brabant.
Ronald Louer en Godfried Scheijvens
Ronald Louer is werkzaam als beheerder van het Provinciaal Depot Bodemvondsten van de Provincie Noord-Brabant.
Godfried Scheijvens werkt bij het Provinciaal Meldpunt Archeologische Bodemvondsten. Het doel van het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten (MAB) is het vastleggen van archeologisch erfgoed voor het nageslacht. Het registreert vondstmeldingen van particulieren en archeologische vrijwilligers, zodat ze in het landelijk informatiesysteem (Archis) kunnen worden opgenomen.