26 augustus 2023

Open Monumentendag Bernheze

Dit jaar coördineert het Stadsarchief Oss voor het eerst de Open Monumentendag in de gemeente Bernheze, op verzoek van de gemeente.

Op zondag 10 september zijn 10 interessante monumenten gratis toegankelijk.

Ook zijn er leuke activiteiten, waaronder een gratis busexcursie.

Op zondag 10 september rijdt om 10.00 uur en 13.30 uur een excursiebus naar verschillende monumenten in de gemeente. In de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden. In de ochtend is dit erfgoedwethouder Marius Tielemans, in de middag streekhistoricus Henk Buijks. Er wordt onderweg bij twee monumenten gestopt, waar een rondleiding wordt gegeven. De busexcursie op zondagochtend om 10.00 uur gaat naar de Sint-Antonius van Paduakerk in Loosbroek en de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther. Aan het einde van deze busexcursie kunnen deelnemers uitstappen bij de Eijnderic in Heesch. De middagbus gaat op zondag 10 september om 13.30 uur naar de protestantse kerk in Dinther en de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther. Het start- en eindpunt van de bussen is de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Heesch, De Misse 6. Deelnemen is gratis, reserveren is verplicht bij het Stadsarchief Oss: informatie@stadsarchiefoss.nl of op di/wo/wo via T 0412 842010.

OMD Bernheze 2023 brochure met uitleg wat de bedoeling is van deze excursie.

Praktische punten

  • Deelnemen is gratis.
  • De excursies duren ongeveer 3 uur.
  • Voor koffie/thee wordt onderweg gezorgd.
  • Reserveren is verplicht. Tijdig reserveren wordt aanbevolen, bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Zet in de mail om welke busexcursie het gaat (ochtend of middag), in welke gemeente (er zijn ook routes in de gemeente Oss) en om hoeveel personen.
  • In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er per reservering voor maximaal 4 personen gereserveerd worden.
  • Graag bij verhindering tijdig afmelden.
  • Er is een mogelijkheid om een rollator onderin de bus te plaatsen. De bus heeft wel een hoge instap/trap. Het is helaas niet mogelijk om grotere hulpmiddelen zoals scootmobiels mee te nemen.

Hopelijk kunt u deze informatie verspreiden onder uw leden.

Voor vragen kunt u bij mij terecht.

Alvast hartelijk dank, ook namens de gemeente Bernheze.

Met vriendelijke groet,

Martine Eerelman

Erfgoedspecialist Stadsarchief Oss

Mijn werkdagen zijn: ma/di/wo/do

 

 

Stadsarchief Oss

Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek Oss)

5341 GM Oss

Openingstijden: di/wo/do 10.00 – 17.00 uur

www.stadsarchiefoss.nl
www.stadsarchiefoss.nl/collecties