Zo maak je de perfecte nasi goreng
Koken & EtenEr is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken.
Bron: Brabants Dagblad Mirjam Bedaf 05-08-21
Nasi goreng betekent in het Indonesisch niet meer dan gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi). ,,Het is van oudsher opgebakken rijst van de dag ervoor”, vertelt Maureen Tan. ,,Rijst is een belangrijk voedingsmiddel en zonde om weg te gooien.” De basis van de nasi goreng is een sjalotje, knoflook, ketjap en pepertjes, gemalen in een vijzel. ,,Een traditionele boemboe is gemalen, maar met een keukenmachine of staafmixer fijnmaken volstaat ook”, aldus Tan. ,,Nog sneller en makkelijker dan pepertjes is sambal oelek, ingemaakte rode peper. Dat noemen wij kooksambal en serveren wij niet snel bij het eten.”