19 april 2021

Uitgebreid artikel Ons Gesprek

Als je oud bent en het leven wringt: wees eerlijk, práát; KBO-Brabant helpt de ouderdom te verdragen

Veel senioren verlangen naar iemand bij wie ze hun levensvragen, hun last, kwijt kunnen. Ze zoeken een andere oudere die hun worsteling begrijpt: ‘Heb ik het wel goed gedaan?’ En: ‘Is dit nou alles?’ Maar met wie kun je praten als vrienden, broers en zussen al dood zijn? KBO-Brabant helpt met het project Ons Gesprek.

Bron: Brabants Dagblad Arno Heesakkers 17-04-21 Foto: Marc Bolsius

Wie ouder wordt, wie steeds een stapje dichter bij het einde van de rit komt, wie meer verleden heeft dan toekomst, kijkt minder vooruit en vaker achterom. ,,En dan dringen zich ook lastige vragen op en twijfels”, zegt directeur Wilma Schrover van KBO-Brabant, belangenvereniging van senioren. ,,Je blikt terug op je leven, op de dingen die zijn gebeurd, de keuzes die je hebt gemaakt. En je vraagt je af: Heb ik het wel goed gedaan? En ook: Is dit nou alles? Heeft mijn leven me gebracht wat ik hoopte? Heb ik me over de juiste dingen druk gemaakt? Vragen over zingeving en verlies. Een paar fijne gesprekken met een leeftijdsgenoot, iemand die het begrijpt, kan lucht geven. Het kan de laatste fase in een mensenleven een stuk lichter kleuren.”

Maar ja, met wie kun je praten als er al zoveel leeftijdsgenoten om je heen zijn weggevallen? Vrienden, broers en zussen. Zelf ben je misschien ook niet meer zo mobiel, lukt het niet meer om mensen op te zoeken. ,,Dat is de reden dat wij vorig jaar samen met de Netwerken Palliatieve Zorg in Brabant het project Ons Gesprek zijn begonnen. Inmiddels hebben we verspreid over Brabant 25 vrijwilligers die zes tot acht individuele gesprekken voeren met leeftijdsgenoten over allerlei levensthema’s. Vanwege corona nu alleen telefonisch.”

Lees verder op de website van het Brabants Dagblad