Wijnbouw is niet nieuw in Brabant.
Bron: Visit Brabant, Brabant wijnland
Er zijn bewijzen gevonden dat er al ver voor de Middeleeuwen op diverse plekken druiven werden verbouwd. Waarschijnlijk leverde dat geen wijn van hoge kwaliteit op, maar het ambacht werd al wel bedreven. De oudste Brabantse wijndomeinen zijn De Linie in Made en De Daalgaard vlakbij Cuijk. De laatste jaren is de Brabantse wijnkwaliteit sterk verbeterd, o.a. door de hogere temperaturen. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen ligt één tot anderhalve graad hoger dan dertig jaar geleden. Dat maakt voor wijn net het grote verschil. Druiven krijgen beter de kans om te rijpen en dat is essentieel voor een goede wijn. Ook belangrijk voor de Brabantse wijnbouw is het gebruik van nieuwe druivenrassen, afkomstig van kruisingen met hybride rassen, zoals souvignier gris en johanitter. Deze kruisingen zijn eerder rijp en goed bestand tegen schimmels. Ze doen het prima in ons natte Atlantische klimaat.
Zelf een wijngaard bezoeken? Ga verder naar de website van Visit Brabant
Ook in onze regio, de Maashorst vindt u wijngaard de Kreitsberg vlakbij Zeeland